OPRUIMEN GEEFT NIEUWE ENERGIE
“Opruimen geeft rust in je hoofd en zorgt voor extra energie.” Lotte van Aerle heeft als professie: helpen bij opruimen. Dat doet ze zowel praktisch als psychisch. “Opruimen is kiezen. Ga ik het nog gebruiken wat hier in de kast staat, welke waarde heeft een voorwerp, een boek, een kledingstuk voor mij?” Belangrijk is ook de vaststelling dat je met weggeven niet altijd iemand gelukkig maakt.
Deze podcast aflevering van C&R draait ook om de vraag: “Opruimen, hoe doe je dat? Vooral door keuzes te maken!
Lotte van Aerle geeft praktische voorbeelden hoe het werkt in de praktijk. Dat heeft ook te maken met haar eigen ervaringen. Als student, maar ook later verhuisde ze talloze malen. “Dan leer je wel afscheid nemen van overbodige spullen. Een gesprek dat er toe doet, een gesprek dat zeker helpt.
Dat hebben Chris Wolters en Raymond Lorié, de mannen van C&R Podcast, inmiddels zelf ontdekt. Zij zijn inmiddels enthousiast aan het ontspullen …
C&R Podcast, net een beetje anders.
MUZIEK OF JE LEVEN, OVER JAAP DEKKER
“IN EEN GROEN GROEN GROEN KNOLLENLAND, DAAR ZATEN TWEE HAASJES HEEL PARMANT” Het versje kent bijna heel Nederland. Er zijn ook 2 opmerkelijke versies: het kinderversje én de Boogiewoogie versie van pianist Jaap Dekker. De meeste mensen die het virtuoze toetsenwerk van Jaap Dekker horen, kunnen moeilijk een waarderende glimlach onderdrukken.
Dekker overleed op 28 februari 2020. Hij was toen 73. Zijn kinderen, Dennis en Chantal missen hem nog iedere dag zoals blijkt uit deze C&R Podcast met hen. Beiden hebben een groot deel van zijn talenten geërfd, maar zijn toch niet in de muziek terechtgekomen.
Dennis ondersteunde zijn vader lang als “roadie”. Trok met vader Dekker het land door, zag hem spelen en leerde zelf spelen. Toch ging hij de Horeca in. Zelfde werktijden als een artiest, andere beleving.
Chantal deed aan atletiek, maakte ook muziek, maar koos uiteindelijk voor een ordelijke kantoorbaan. Dat muziek nog een grote rol speelt, dat staat buiten kijf. Dennis speelt meestal, na enig aandringen, naar zijn gevoel op de piano. Chantal heeft het wat achter zich gelaten.
Hoe dan ook, je krijgt als luisteraar een beeld van deze pianist, van de muzikale wereld en vooral van een veelzijdig artiest die niet voldoet aan het stereotype beeld dat de buitenwacht van hem heeft. Jaap Dekker dus ….
Muziek én je leven. Misschien klinkt dat toch beter?
Een eerbetoon aan een bijzonder mens en een top muzikant in deze “2 x 2” aflevering van C&R.
C&R, de Podcast die er toe doet.
Chantal
Dennis
De lokale media gaan op de schop. Niet meer vrijblijvend plaatjes draaien en de dj uithangen. Geen mini-omroepjes meer, maar volwassen organisaties die door hun schaal grootte de concurrentie aankunnen met de collega-media. Die conclusie trekken wij van C&R Podcast na het uiterst boeiende gesprek met Peter Smet, directeur van de SVDJ, het stimuleringsfonds voor de journalistiek.
De tijd van het omroepje spelen is voorbij. Er zal professioneel gewerkt moeten worden in de benadering van nieuws en informatie. In de streek zullen overheden, ondernemers, organisaties, onderwijs en burgers met meer kennis van zaken, meer respect en meer vakmanschap moeten worden benaderd. Peter Smet is jong, ambitieus en helder in zijn betoog. Half werk bestaat niet, media is geen speeltuin. Wie niet aansluit bij de streekomroep kan rond eind 2025, begin 2026 de deuren sluiten. Kortom een verhaal dat elke media-geïnteresseerde zal boeien.
C&R Podcast, gesprekken die er toe doen.
In deze speciale serie van C&R Podcast, “2 x 2”, laten Carrie en Evert ten Napel zich uitgebreid uit over de media. Mediamensen zijn vaak bijzondere mensen. Bij Evert ten Napel en zijn dochter Carrie ten Napel weet je dat ze bijzondere prestaties hebben geleverd. Zo trok Evert de winnaar van de Elfstedentocht tot twee keer toe voor de microfoon en was niet de koningin de eerste, maar hij degene die schaatsheld Evert van Benthem kon feliciteren.
En zo blijft dochter Carrie, bij NPO Op1, moeiteloos overeind tussen alle politici, advocaten, experts en actievoerders. Gewoon vriendelijk maar beslist.
De familie Ten Napel heeft een duidelijk mening over de media: toen, nu en straks.
Ze zijn ook helder over de bagage die je moet hebben als presentator/commentator. Daarbij horen grote feitenkennis en veel objectiviteit. Ze draaien nergens omheen. Vinden veel van de feiten en meningen die zoveel stof op doen waaien, vaak “te veel gedoe in Hilversum”. Aanpakken? Zeker. Op waarde beoordelen? Ook!
Directies en leidinggevenden scherp in de gaten houden zeker! Maar soms ook nadenken over: waar draait het eigenlijk nou allemaal om?
Vader en dochter met een boeiende carrière waarvan ze zelf zeggen: “Bijzonder vak, valt wel mee. Mooi vak? Nou en of.”
Kortom, C&R te gast bij de ten Napels in een “2 x 2” aflevering.
C&R, De Podcast die er toe doet.
Ik hier?
Deze C&R podcast, dit keer vanuit Den Haag, met Jacco Vonhof, de voorman van MKB-Nederland, is een podium voor de redelijkheid.
Vonhof legt uit, verklaart, analyseert en kijkt vooruit.
Geen sociaal gewenste antwoorden, geen politieke bezweringsformules, geen antwoorden die beginnen met ‘dat is ingewikkeld’.
Over scholing zegt de zelfverklaarde gesjeesde rechtenstudent dat hij ontdekte dat niemand het vervelend vindt dat je wel een opleiding hebt afgerond. Dat zijn carrière de uitzondering op de regel lijkt te zijn, dus dat je er zonder opleiding ook wel komt, dat is puur geluk. Hij vindt ook dat waardering hoger mag voor mensen die in de maatschappij praktisch werk doen, zoals in de zorg, de bouw en de handhaving.
Vonhof benadrukt nog eens dat het MKB-onmisbaar is voor de economie en dat het geld bij veruit het grootste deel van de ondernemers niet tegen de plinten opklotst. Dat hij die club mag aanvoeren vindt hij een eer en tegelijk ook reden om zich zo nu en dan af te vragen: “Ik hier?” Hij staat pal voor principes. Ondanks alle kritiek op de Kamer van Koophandel, blijft hij het een goed instrument vinden.
Protest op de A12, eigenlijk pal onder zijn werkplek in de Malietoren in Den Haag, vindt hij niet leuk, maar aantasten van de vrijheid is geen optie.
Kortom een boeiend gesprek voor jou als ondernemer maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is én luisteren wil. Een podcast met stevige uitspraken, zoals: “We zitten met de kont bovenop de Pyramide van Maslow. Dat prikt ….”
Een mooie en leerzame aflevering van C&R. De podcast die er toe doet.
Laat hieronder een reactie achter.
Fotograaf: Sam Rentmeester
HERSENS ZEGGEN JA, SPIEREN ZEGGEN NEE
Neuroloog Van Wensen is geen doorsnee neuroloog, maar ook onderzoeker. Hij verdiept zich naast zijn dagelijkse werk twee dagen per week in dystonie. Dat is een soort verzamelnaam voor spieren die niet goed werken op signalen uit de hersens. Dat klinkt minder erg dan het is. Bij topsporters kan het leiden tot onverklaarbare missers en tegenvallende prestaties. De wat lacherige termen als zwabbervoet bij schaatsen, darteritus bij darters doen geen recht aan de ernst van de aandoeningen, meent Van Wensen. Het kan leiden tot fysieke en ook psychisch stevige complicaties.
Joost Luiten, Nederlandse golfer van beroep, kampte met yips. Het ‘putten’ werd voor hem haast onmogelijk. Samen met Van Wensen kwam Luiten erachter dat er sprake was van dystonie, een onwillekeurige beweging op het verkeerde moment. Van Wensen dacht mee vanuit de praktijk als enthousiaste golfer. Het is zijn missie om dystonie aan te pakken en terug te dringen., bijna zijn levenswerk. Van Wensen legt in deze podcast op rustige, maar indringende wijze uit wat er allemaal mis kan gaan en wat er mogelijk aan te doen is. “Schrik niet, er zijn patiënten die met gemak een doosje paracetamol innemen om hoofdpijn te onderdrukken. Die hoeveelheid kan echter als bijwerking juist hoofdpijn veroorzaken. Ander veel voorkomend probleem is vallen. Vanwege de leeftijd, vanwege overmoed, maar ook heel veel vanwege overmatig alcoholgebruik. Met soms heftige neurologische gevolgen. Dat mag je niet onderschatten.”
Een leerzame aflevering van C&R. De podcast die er toe doet.
ALS JE WAT WIL MOET JE HET GEWOON DOEN.
Dat beroemd worden en beroemd zijn niet makkelijk is, dringt langzaam door bij talentvol Nederland. Ga maar na: voordat je in The Voice een gooi mag doen naar ‘Fame’ in de artiestenwereld, is al geen makkelijke opgave. Of daarna er daarna een gloedvolle en langdurige carrière of een emotionele terugblik in een tv-programma als Better than Ever in het verschiet ligt voor de artiest (m/v) is afhankelijk van onder meer de 4 vier T’s. Eén daarvan is toewijding. Over die andere doet muziekondernemer Coen van Hoevelaak een boekje open.
In deze C&R podcast etaleert Van Hoevelaak zijn passie, zijn tips en tricks. Waar hij vooral op hamert is dat afgezien van talent, een goede voorbereiding onontbeerlijk is. Een podcast aflevering die gaat over succes en geluk, over bloed, zweet en tranen maar ook over sterke schouders die de weelde kunnen dragen. Coen van Hoevelaak blijft net als in zijn boekje,
‘Don’t call us, we call you’, helder over de mogelijkheden en de valkuilen.
C&R heeft hém wel gebeld, maar dan uit pure interesse! Coen beantwoordt die interesse met openhartige antwoorden op vragen die je altijd al had willen stellen over die wereld van glitter en goud.
Talentshows, André Hazes jr., Waylon, Bouke, Maribelle, ze passeren allemaal de revue. Wie het vak in wil en succes wil hebben en houden, neemt de tijd om te luisteren naar deze nuchtere Muziekondernemer, Coen van Hoevelaak.
C&R, dé Podcast die er toe doet.
BOUKE SCHOLTEN DEELT ZIJN CARRIÈRE HET LIEFST MET NEDERLAND
“Succes is mooi, maar morgen moet je weer verder.” “De prijs van gisteren is niet de prijs van morgen.” Twee uitspraken van Bouke Scholten zanger, muzikant, en winnaar van de The Tribute: Battle of the Bands met de Elvis Matters band als Elvis.
Hij is de nuchterheid zelve en tegelijkertijd zorgt hij voor het absolute WAUW-gevoel. Bouke is een bijzondere gast aan tafel. Stipt op tijd voor zijn gesprek met C&R met zijn vader als chauffeur, openhartig en heel erg to- the-point.
Bouke is Bouke, niets meer en heel zeker: ook niets minder. Geboren in Emmen, Drenthe, in 1981 (41 jaar), vader van 2 zoons en geloof ons: die zijn het allerbelangrijkste voor hem.
Een echte ambassadeur van die groene stad aldus de burgemeester Eric van Oosterhout. Bouke heeft een stem als een klok, vertolkt net zo makkelijk Tom Jones, Elvis als zichzelf.
Drugs, drank en roken zijn uit den boze. Zijn carrière trekt op dit moment door in de hoogste versnelling. Miljoenen views op Tik Tok wereldwijd. De Tribute live concerten in april komen eraan in een zinderend Ziggo Dome. Of dat niet genoeg is? Nee hoor, In 2024 ook zijn eigen show in de Ziggo Dome.
En toch neemt Bouke Scholten tijd voor een gesprek dat er toe doet. “Ik ben geïnteresseerd in wat er om me heen gebeurd, dus neem ik de tijd voor gesprekken. En wat voor een gesprek. Tipje van de sluier: Amerika is mooi, maar de terugreis is voor mij nog mooier.”
Foto: William Rutten
In deze speciale serie van C&R Podcast, “2 x 2”, laten Jacco Eltingh en Hellas ter Riet zich natuurlijk uitgebreid uit over tennis. Ze hebben veel te danken aan tennis. Onder meer hun huwelijk. Toch bepaalt tennis niet elke seconde van hun leven. “Je verwacht het misschien niet, maar thuis praten we er weinig over en kijken we ook relatief weinig naar tennis op televisie.” Jacco geeft graag toe dat een langere single-tennis loopbaan mooi was geweest, maar dat het er door knieproblemen niet inzat.
Daarbij is hij trots op de dubbelspel triomfen met Paul Haarhuis.
Ook Hellas ter Riet kijkt tevreden terug op haar tennisloopbaan. In de jaren ‘90 stond ze onder anderen op het tennis court tegenover tennislegendes als Martina Navrátilová en Steffi Graf. Beiden hebben het gevoel dat ze eruit gehaald hebben wat erin zat. Tennis was een goede voorbereiding op het andere deel van het levenspad dat ze nu bewandelen: een gezin, werk bij de tennisbond, tennisclinics op gravel in de achtertuin voor liefhebbers.
Ze zijn ook heel duidelijk over wat proftennis eist. “Het publiek betaalt je boterham. Snap je dat niet dan kun je beter stoppen. Wil je ver komen dan moet je minstens 10.000 uur trainen.” Over wat er verder in tennisland gaande is spreken ze zich ook duidelijk uit. Net als over een gezinsleven met talentvolle kinderen. Kortom, een boeiende inkijk in tennisfenomenen en hun gezinsleven.
“2 x 2” betekent ook een dubbeldikke aflevering van C&R.
De Podcast die er toe doet.
Zorg-ondernemer Ed Radstake is sinds 2016 dé man achter ExtraDochter. Een organisatie die mensen helpt en ondersteunt bij het zelfstandig blijven. Geen verpleegkundigen, maar betaalde assistentie-verleners. De medewerkers van ExtraDochter begeleiden mensen naar het ziekenhuis maar ook bijvoorbeeld naar het theater. Kennis en ervaring is er genoeg bij het management van ExtraDochter.
Ed is al ruim 30 jaar werkzaam, oorspronkelijk als verpleegkundige en nu als directeur/leidinggevende. Hij heeft hij een heldere visie op de gewenste kwaliteit van de zorg en hamert op het belang om tijd en aandacht te investeren in de hulp aan cliënten. Deze visie draagt hij uit. “Bij mijn eigen ouders heb ik ervaren hoe blij en gelukkig ze waren dat ze, met de nodige ondersteuning, nog een hele tijd zelfstandig konden blijven wonen. Nu in mijn dagelijkse werk zie ik dat ook elke keer weer terug, en daar doe ik het voor”. Belangrijk is ook de mogelijkheid om werk te creëren: hij werkt ook met ongediplomeerde mensen en schept zo werkgelegenheid, het draait om mensen en niet om systemen.”
In deze C&R podcast aflevering, een bijzonder gesprek, met een bijzonder mens over zorg…